Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS.. ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΠΟΠ.. ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ 50% ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ !!!


Τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία της ελληνικής φέτας, ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), κρούουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Η εξαίρεση της ελληνικής φέτας από τα προστατευόμενα προϊόντα στη συγκεκριμένη συμφωνία και η επανεξέταση του θέματος μετά από μια πενταετία κάνει τους παραγωγούς να μιλούν για καταστροφή ενός προϊόντος με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικά δίνοντας ώθηση και τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Ο ΣΕΒΓΑΠ χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την εξαίρεση της φέτας από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην οικονομική και εμπορική συμφωνία CETA.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων γαλακτοβιομηχάνων, σε ανακοίνωσή τους, «με 2η επιστολή μας προς όλους του Έλληνες ευρωβουλευτές τους επιστήσαμε την προσοχή τους όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία.

Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της Ε.Ε, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία».

Μάλιστα, οι Έλληνες γαλακτοβιομήχανοι σε με ύστατη προσπάθεια για την υποστήριξη της φέτας, ζητούν απ’ όλους τους ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην δώσουν τη συναίνεσή τους αλλά να πείσουν και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν είναι δυνατόν το κοινοτικό δίκαιο να χρησιμοποιείται επιλεκτικά, προστατεύοντας μόνο ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί ότι η ανήκουστη αυτή ενέργεια της Ε.Ε. σήμερα μπορεί να πλήττει μόνο την φέτα αλλά αύριο μπορεί να αφορά δικά τους προϊόντα ή συμφέροντα», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ.

Η φέτα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό προϊόν που εξαιρείται από την προστασία ΠΟΠ, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα 213 ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία προστατεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες.

Η αξία του σήματος ΠΟΠ στις εξαγωγές της φέτας είναι τεράστια αφού από το 2005 οι εξαγωγές της αυξήθηκαν πάνω από 50%.

Σήμερα εξάγουμε ετησίως πάνω από 50.000 τόνους φέτας αξίας 360 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τους 630.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, οι 500.000 τόνοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 95.000 τόνων φέτας και από αυτούς πάνω από 45.000 τόνοι εξάγονται κάθε χρόνο στις διεθνείς αγορές.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.).  και το όνομα Φέτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος ή με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. ,το 1996, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες που παρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Μάρτιο του 1999.

Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης.

Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό η φέτα ξαναμπήκε στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά το 2005.

Πηγή: insider










Lesvos Voice...αν μας θεωρείτε χρήσιμους

προτείνετε την σελίδα μας στο fb 

και στους φίλους σας !!! 

Ευχαριστούμε !!


www.lesvosvoice.blogspot.gr  



                   .....Εδώ σχολιάζουμε την Είδηση !!! 

   

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Συνεργάτες